Moodne kodu 2: tuttavad tugitoolid

Kuigi kergest ja kaasaegsest mööblist unistati meil juba viiekümnendail, siis tegudeni ehk tootmisse jõudsid toonased kavandid kuuekümnendail. Nii sokutamegi omamaise sedalaadi väljanägemisega mööbli pigem 1960ndatesse aastatesse. Ja tegelikult jätkus “moodsa mööbli”  tootmine veel seitsmekümnendailgi, kuigi mööblitrendituuled juba mujalt puhusid..

Ilmari Tapiovaara tuoliasko lepotuoli_2452Inspiratsiooni üle lahe – Soome tootja Asko mööbel viiekümnendail: vasakpoolsel fotol Ilmari Tapiovaara tugitool; paremal reklaam aastast 1957, tooli autor Ilmari Lappalainen. (Fasetti)

Poole sajandi vanune mööbel tekitab meis kahetisi tundeid: mitmed, kelle lapsepõlve see mööbel sisustas, näevad vaid pleekinud nõuka-aegset puuvillkangast ja selle all nätskeks istutud vahtkummi-patja. Nooremal põlvkonnal on piisavalt distantsi, et märgata kergetes, kummaliste käetugedega tugitoolides-diivanites stiili.
Retro on lahe, väärib taastamist!

üks toetub teiseleEnne ja pärast:
Väsinud komplekt kuuekümnendaist (vasakul) ning sama paar koos jalapinkidega (all)  2013.aastal.
Taastanud Age Põder (Nikerdajad). IMG_3969

Tunnuspildil: lennuka joonega diivan kuuekümnendaist, taastanud 2012.a Age Põder (Nikerdajad).


NN 1-1959standard
Iseloomulike käetugedega “Standardi” tugitool (vasakul) 1959.a ajakirjas Nõukogude Naine;

All: toolid aegade algusest: 1957. aastasse dateeritud traditsioonilise vedrupolstriga toolipaari on erinevatel aegadel kohendatud. Nii palju, kui vajalik ja nii vähe, kui võimalik, said toolid taastatud algse vormi järgi (vt. ka Tee ise tugitool!).

1957 (4)  1957 (3)  1957 (5)

1957 (1)


Tuunitud toolid ruulivad! Sarnasele raamile – seekord aastast 1971 – konstrueeritud kõrgendatud seljatugi – 13le nööbile. Heftitud seljatoega tugitoolidega on komplektis  samas stiilis tutikad jalapingid – auch heftitud! HKHK sadulsepaõppe kursusetöö: Kersti Mihelson ja Maris Madalik.

1971 (4)  1971 (2)  1971 (3)

1971 (1)

This entry was published on 6. nov. 2014 at 10:53 and is filed under noppeid. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s